Craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie kun je het beste omschrijven als een vorm van lichaamswerk. Het lichaam van de cliënt wordt zachtjes aangeraakt en soms wordt het lichaam door zachte manipulaties als het ware uitgenodigd om restricties los te laten. Ik voer deze manipulaties, die horen bij craniosacraal therapie, zeer subtiel uit, waardoor ze voor jou amper voelbaar zijn.

Zeer subtiele aanrakingen gecombineerd met de dialoog

Ter ondersteuning gebruik ik in het kader van craniosacraal therapie nadrukkelijk de dialoog. Raak ik jou aan, dan richt al mijn aandacht zich op die aanraking en dat wat ik met mijn handen en de rest van mijn lichaam voel. Jij richt al jouw aandacht op jouw lichaam en met name het gebied van de aanraking. Ik ondersteun dit met dialoog omdat lichaamsgevoel zo wordt bevorderd en om op die manier te proberen afdwalen te voorkomen.

Meteen ook een mindfulness oefening

Craniosacraal therapie is echt een aandachtsoefening, zowel voor cliënt als voor de craniosacraal therapeut. Centraal staat ook waarnemen zonder oordelen van dat wat in de aandacht voorbij komt. Daarmee is de conclusie inderdaad gerechtvaardigd dat craniosacraal therapie ook meteen een mindfulness oefening is. Ook bezorgt de behandeling bezorgt de cliënt in vrijwel alle gevallen een zeer diepe ontspanning. Het kan zomaar gebeuren dat je tijdens de behandeling in slaap valt.

John E. Upledger is de grondlegger van craniosacraal therapie

John E. Upledger

Craniosacraal therapie is een bijzondere therapie. Aan de wieg stond het werk van John E. Upledger, opgeleid als osteopathisch arts. Op basis van persoonlijke ervaringen en de ideeën van William Sutherland over craniale osteopathie, ontwikkelde hij innovatieve manuele technieken. De botten van de schedel en de suturen kregen extra de aandacht, iets wat later verder uitgebreid werd naar zachte fasciale technieken, geschikt voor heel het lichaam.

Technieken die nadrukkelijk bijdragen aan uiten en verwerken van emoties

Upledger merkte vervolgens dat plekken met spanning in het lichaam die hij behandelde vaak samengingen met herinneringen en emoties die door de behandeling opgeroepen werden. Hij ontwikkelde vervolgens technieken die nadrukkelijk bijdragen aan het uiten en zeker ook het verwerken van deze emoties. De technieken die in dit kader toegepast worden zijn bekend als de Somato-Emotional-Release (SER) technieken.

Beter contact met lichaam en gevoel

Ik kan je vaak helpen om antwoorden te vinden op de voor jou belangrijke levensvragen. Op den duur namelijk, zul je steeds gemakkelijker en vaker contact met jouw lichaam en jouw gevoelens maken, zowel tijdens de behandeling als daarbuiten. Het levert een beter contact op met wat de echte behoeftes van dat lichaam zijn. En precies dat helpt je bij het vinden van essentiële antwoorden op levensvragen.